Учасники вишколів з культурного менеджменту 2010-2012 років мали можливість створити Альтернативні мистецькі путівники своїх міст. Більше ніж рік тривала робота над проектами. Відтак у травні 2012 року буде представлено сім проектів путівників з Києва, Львова, Івано-Франківська, Херсону, Харкова, Одеси та Донецька.

Кожен проект мистецького путівника – унікальний, адже для кожного міста розроблялася своя концепція. Альтернативні путівники розповідають та показують міський простір по різному – у друкованих виданнях через вже сформовані або нові образи міста теперішнього і минулого, через тексти та візуальні образи або через віртуальні сторінки, які залишають можливість для нових авторів.

До роботи над путівником залучали відомих у містах осіб – письменників, поетів, фотомитців та творчих осіб, які знають своє місто так, як його не завжди показують приїжджим. До багатьох проектів також долучилося чимало мешканців міста, які подавали ідеї, ділилися світлинами або розповідями про місця, товариства та цікавих людей. Саме тому ці проекти зможуть показати ці сім міст України так, як досі його знали лише вузькі кола у містах.