Період реалізації: cерпень 2019 – липень 2021

Дотепер верховенство закону та антикорупційні механізми в Україні розглядалися переважно з точки зору реформ законодавства та правозастосовних ініціатив. Однак, незважаючи на ряд національних та міжнародних ініціатив щодо встановлення верховенства права в Україні, країна все ще стикається з дуже серйозними корупційними викликами на шляху до демократії.

В українському суспільстві немає культури правосвідомості, а її відсутність підриває існуючу законодавчу систему. Більше того, відсутність такої культури створило передумови для протиправної діяльності, вибіркового правосуддя та корупції майже у всіх сферах життя, включаючи правоохоронні установи.

Мета проекту:

Проект спрямований на зміцнення демократичних ідей та цінностей в Україні через побудову культури законності.

Метою проекту є зміцнення культури законності в Україні шляхом низового руху, спрямованого на запобігання корупції та посилення верховенства права в українському суспільстві.

Міжнародні знання та досвід побудови правового суспільства, де верховенство права глибоко цінується та дотримується, буде донесено до зацікавлених сторін в Україні.

Цілі проекту:
1. Надихати, заохочувати та розширювати спроможність журналістів боротися з корупцією безпечним, інноваційним та чутливим до конфлікту способом, висвітлюючи позакорупційність та доброчесність як суспільну цінність, яку слід плекати, примножувати та дотримуватись.
2. Створити міжгалузеву коаліцію інститутів та окремих людей для побудови культури законності в українському суспільстві.
3. Сприяти верховенству закону в Україні інноваційним та емоційно привабливим способом.

Відбулися такі взаємопов’язані заходи:

1. Три семінари/вебінари з питань висвітлення культури законності для програмних директорів та журналістів національних і регіональних ЗМІ. 

2. Три круглі столи про цінність верховенства права та суспільні вигоди від культури законності.

3. Висвітлення культури законності через мистецькі проекти. Через програму субгрантингу реалізовано такі проекти:

4. Підтримка міжрегіональних ініціатив зі зміцнення культури законності. Підтримано 23 проекти:

5. Виготовлення відео та аудіо роликів задля створення привабливого образу правосвідомої і доброчесної людини. Подивіться і поширте ролики: Правильний вибір, Кожен може, Без корупції сон міцніший, Кисень, Диплом.

6. Регулярне висвітлення позитивних прикладів, коли культура законності, доброчесність, людська гідність та цінності дотримуються і практикуються в українському суспільстві. З цією метою було проведено кампанію “Доброчесність України 2020“. Також розпочато Фейсбук-флешмоб з хештегом ‪#‎вірусдоброчесності‬, через який поширюються відео історії про доброчесних людей. 

7. Підсумкова конференція з метою презентації усіх візуальних продуктів, розроблених у рамках проекту, та для популяризації культури законності в Україні.

Facebook-сторінка проекту.

Запрошуємо ознайомитися з підсумками проекту, які описані в публікації. Документ містить детальний опис проробленої роботи та знайомить з основними напрацюваннями, які можна застосовувати і масштабувати.

Проект реалізовано за фінансової підтримки програми MATRA, що адмініструється в Україні Посольством Королівства Нідерландів, та Українського культурного фонду.