Lublin

Платформа “Nataša” – це нова громадська ініціатива, започаткована кількома активними НУО з країн Східного партнерства та Європейського Союзу. Ініціатива базується на вже існуючій співпраці між цими незалежними культурними організаціями. Упродовж кількох років ці організації спільно реалізовували міжнародні мистецькі проекти, проводили вишколи з культурного менеджменту та започаткували ряд ініціатив, спрямовані на реформування культурної політики в країнах Східного партнерства.

Під час Другого Конгресу “Культура для Східного партнерства”, який нещодавно відбувся у Любліні, ці організації вирішили консолідувати свої неформальні зв’язки через створення дещо структурованішої, але водночас і відкритої, платформи для співпраці. 

Платформа “Nataša” не діє за принципом закритого клубу експертів чи офіційної мережі з фіксованим членством. Вона радше є відкритою платформою ініціатив, організацій та однодумців,  які мають намір поглиблювати свою співпрацю в регіоні Східного Партнерства, започатковуючи нові культурні проекти, програми та мережі.

Вже з моменту створення Платформа об’єднала більшість регіональних культурних проектів, зокрема Програму Східного партнерства “Культура”,  Підгрупу “Культура” Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, Мережу культурних менеджерів Фонду Роберта Боша, Українську мережу культури, а також учасників проекту “Тандем”, що започаткований Європейським культурним фондом та MitOst.

Платформа “Nataša” відкрита для всіх, хто зацікавлений у культурній співпраці в регіоні Східного партнерства. Назвою “Nataša” ми хочемо підкреслити неформальність, неофіційнійсть та відкритість цієї громадської платформи.

Цілі:

Платформа “Nataša” – це ініціатива громадських культурних організацій, що діють по обидва боки Шенгенського кордону. Метою Платформи є підтримка, започаткування та об’єднання проектів сталого культурного розвитку в регіоні Східного партнерства.

Платформа намагається:

  • Об’єднати існуючі та залучити нові культурні організації з країн Східного партнерства з метою координації та синергії діяльності.
  • Об’єднати та надати доступ до професійних знань, практичного досвіду та ресурсів для зміцнення культурної співпраці та розвитку в країнах Східного партнерства.
  • Започатковувати, розвивати та представляти громадські ініціативи, спрямовані на реформування культурної політики на місцевому, національному, регіональному та загальноєвропейському рівнях.
  • Ініціювати та реалізовувати нові пілотні проекти та програми, спрямовані на сталий культурних розвиток в регіоні Східного партнерства.

План роботи на 2013 – 2014 роки

Платформа“Nataša” не має свого секретаріату з оплачуваним штатом. Уся координаційна діяльність Платформи здійснюється на волонтерських засадах організаціями та особами, які вбачають доцільність цією Платформи та докладають зусиль на досягнення поставлених цілей.

Упродовж 2013 – 2014  років робота Платформи здійснюватиметься у чотирьох напрямках:

1)      Інформаційне забезпечення та комунікація.

Координатор: Agata Will, Warsztaty Kultury (Люблін) – a.will@warsztatykultury.pl

2)      Представлення інтересів Платформи у Підгрупі “Культура” Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Координатор: Ігор Савчак, Центр культурного менеджменту (Львів) – isavchak@kultura.org.ua

3)      Розробка концепції та формулювання необхідності створення Незалежного культурного фонду Східного партнерства.

Координатори: Philipp Dietachmair, Tsveta Andreeva, Європейський культурний фонд (Амстердам) – philipp@culturalfoundation.eu , tsveta@culturalfoundation.eu,

Natasa Bodrozic, Slobodne Veze (Загреб) – abodrozi@gmail.com

4)      Промоція Платформи через “національних представників” та усіх зацікавлених.

Представник у Грузії: Sophia Lapiashvili, GeoAir (Тбілісі)  – sophialapiashvili@gmail.com

Представник в Молдові: Vladimir Us, Oberliht (Кишинеу) – vladimir@oberliht.org.md